• Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs

 • 13 mei Vrijheidsparade 2018

 • In 2017 kon de PARADE geen doorgang vinden, daar in het centrum van Westerbork een grote herinrichting plaatsvond. Ook dit jaar hebben we weer contact opgenomen met de Gemeente Midden-Drenthe om dit evenement te organiseren en men heeft ons verzekerd dat dan wel in het centrum en omgeving de parade kan plaats vinden.

  Wij vragen U of U dan ook wilt deelnemen aan de parade in Westerbork. Programma voor de PARADE op zondag 13 mei is als volgt:

  • Rondrit door de omgeving van Westerbork voor klassieke auto’s en motoren vanaf 9.00 – 11.00 uur.
  • Af 11.30 uur: Static shows van de gemotoriseerde voertuigen op de aangegeven locaties. Dat is voor de klassieke auto’s het terrein aan de Kerkhoflaan (bij de Stefanuskerk in het centrum). De voertuigen van KTR: staan dan op het evenemententerrein aan de Oude Beilerweg, ca. 300 m. vanuit het centrum. De Classic brandweerwagens en classic tractoren op het terrein van voorheen Woonservice nabij centrum. Handkarren en motoren staan in centrum op het BG van Weezelplein.
  • Om 13.30 uur stellen de voertuigen zich op in de afgesproken straten, zodat men aan de PARADE kan deelnemen.
  • Af 14.15 uur: START PARADE van het Westeinde naar het Oosteinde, tot de rotonde en weer in parade terug naar het dorp, zie routebeschrijving. Daarna graag de auto’s enz. weer opstellen op de locatie als voor de static show. 

  U kunt zich aanmelden middels onderstaande brief bij: St. Zomeractiviteiten, p/a H. Bork, Hoofdstraat 20, 9431 AD Westerbork. Ook mag U de opgave mailen naar: henniebork@solcon.nl

  Tevens zijn er weer shows van St. Oud-Oranje en op diverse plaatsen is er entertainment.
  Graag opgeven voor: 15 april 2018 naar bovengenoemd adres/mailadres.

 • 17 juni 2018 - de Nationale Oldtimerdag

 • UNIEKE TOPSTUKKEN UIT DE AUTOGESCHIEDENIS NAAR LELYSTAD

  De Nationale Oldtimerdag op zondag 17 juni a.s. in de Flevolandse hoofdstad Lelystad presenteert in haar 34e editie een grote variatie in veteran, vintage en classic cars. Topstukken uit de autohistorie (kostbaar en uniek) zijn aangemeld voor een indrukwekkende deelnemerslijst (waarop 400 automobielen staan genoteerd) en geven acte de présence in wat in de loop van de jaren is uitgegroeid tot een unieke reünie van pure oldtimerkwaliteit. Een dag waar de echte autoliefhebbers een kijkje moeten nemen (gratis entree). Onder het motto ‘Erfgoed dat beweegt’ is het evenement een eendaagse rijdende museale collectie. De ‘Belle Epoque’ periode (1890-1918) is de kraamkamer van de Europese automobielgeschiedenis. In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 wordt daar ditmaal extra aandacht aan besteed.

  Impressie deelnemersveld
  Het begin van de ‘Belle Epoque’  is de ‘Exhibition Universelle de Paris’ in 1889, feitelijk de eerste editie van de Wereldtentoonstelling. In de overgangsperiode van door stoom aangedreven voertuigen naar door de verbrandingsmotor voortbewogen voertuigen, ontstonden er in Frankrijk vele, meestal kleine en slechts een korte periode actieve, automobielfabrieken. Uit die periode zijn absolute topstukken op de Nationale Oldtimerdag rijdend te bewonderen zoals een Peugeot 14 Deux Places (1897), Amédée Bollée D (1899), Voiturette Bolide de Paris (1902), Mors R Tonneau (1905), Mecanique l’Aster Tonneau (1904), Schaudel Motobloc (1902), De Dion Bouton Open Tourer (1909), Renault AM (1909), Panhard et Levassor X19 (1912), Clément-Bayard 7CV (1914) en een La Licorne B7 (1918). Ook uit de Amerikaanse begintijd van de automobielindustrie zijn topstukken aanwezig zoals een Cadillac B Tonneau (1904), IHS Motorwagon High Wheeler (1908), Stanley Steamer K Mountainwagon (1913), Ford R Runabout (1906), Rambler H Tonneau (1904) en een Hatfield D Roadster (1906).

  Ambiance
  William van der Meulen met zijn ‘professionele’ team van vrijwilligers verantwoordelijk voor het deelnemersveld: “We zijn er in geslaagd om uit alle episodes van de autogeschiedenis unieke klassiekers bijeen te brengen. Op de Bataviaboulevard krijgt het hele gebeuren een bijzondere ambiance met een sfeervol decor. We hebben niet alleen uit de beginperiode van de autogeschiedenis auto’s van zeldzame kwaliteit weten vast te leggen, maar daarnaast is er volop aandacht voor ‘verdwenen’ automerken als Hupmobile, Packard, Essex, Bugatti, Straker Squire, Pierce Arrow en Pontiac”. Opmerkelijk is het collectie-overzicht van Ford Model T (22e lustrum van de T Ford) en van  jubilerende automerken en –types als Porsche 356, Morris Minor en Lamborghini. Sportieve merken en modellen als Stanguellini, Renault Alpine, Salmson, Alvis, Jaguar en Alfa Romeo trekken de aandacht. Het is slechts een greep uit vele opvallende en unieke automobielen die zich laten jureren op staat van originaliteit en van start gaan voor een rit van 60 km. Rijdende cultuurhistorie zowel op het gebied van ontwerp als op het gebied van techniek.

  Omlijsting
  Het dagprogramma wordt omlijst door o.a. straattheater, muziek en diverse verrassende kijkobjecten. De Nationale Oldtimerdag speelt zich af tegen het decor van de voormalige Zuiderzee nabij de Bataviahaven en Batavia Stad Outlet Fashion. Een locatie die deelnemers en bezoekers zeker zal verrassen. De jurering van de deelnemende automobielen start om 09.00 uur en de rit start om 11.30 uur. Alle auto’s worden daarbij opnieuw aan de jury gepresenteerd. De toegang is gratis. Commissaris van de Koning in Flevoland Leen Verbeek zal samen met de burgemeester van Lelystad, Ina Adema, de officiële opening verrichten.

 • Vom 6. bis 9. September 2018 - Oldtimer-Rallye des ADAC Westfalen

 • Vom 6. bis 9. September 2018 wird die Oldtimer-Rallye des ADAC Westfalen erneut durch eine der schönsten Regionen unseres Landes führen. Liebhaber historischer Fahrzeuge sind herzlich zu vier ganz besonderen Tagen rund um die Oldtimerei eingeladen. Eine Prologfahrt wird die Rallye am Donnerstag, 6. September einleiten, bevor tags darauf der Startschuss zur zweiten ADAC Zurich Westfalen Klassik in Bad Sassendorf fällt. Es ist mir eine große Freude, an dieser Stelle die Bad Sassendorf Classic herzlich willkommen zu heißen. Zu ihrer zwanzigsten Ausgabe wird die eintägige Rallye Teil der AZWK sein und am Samstag, 8. September ein Stück der Strecke mitfahren.

  Für den Sonntag hält der ADAC Westfalen eine besondere Attraktion bereit: Die ADAC Klassik im Park lädt Oldtimer-Fans ein, ihre automobilen Schätze im Kurpark Bad Sassendorf zu präsentieren. Beim „Concours d’Élégance“ kürt eine Jury den Gewinner anhand eines Bewertungskatalogs aus dem Kreise der Fahrzeuge, die an den Tagen zuvor an der Oldtimer-Rallye teilgenommen haben. Freunde des Rallyesports mit historischen Fahrzeugen haben hier Gelegenheit, sich bei Musik und Gaumenfreuden über ihre motorisierten Schätze auszutauschen.

  https://www.adac-westfalen-klassik.de/?quer=westfalen-klassik