• Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs

  • 'Oude' dieselauto's geweerd uit het centrum van Utrecht

    Dieselauto's die ouder zijn dan 15 jaar mogen vanaf 2015 de Utrechtse binnenstad niet meer in. Het verbod geldt vooralsnog niet voor oudere personenauto's die op benzine rijden. Utrecht is de eerste stad in Nederland die een milieuzone voor personenwagens gaat invoeren.

    De luchtkwaliteit in de binnenstad van Utrecht is slecht. De gemeente neemt tal van maatregelen om daar verbetering in te brengen. Vorige maand stemde de gemeenteraad al in met een verbod op vervuilende bestelwagens en vrachtauto's vanaf volgend jaar. Nu is een raadsmeerderheid akkoord gegaan met een verbod op oude auto's die op diesel rijden.

    Utrecht gaat een denkbeeldige ring rondom het centrum aanwijzen. Binnen die ring mogen geen vervuilende auto's rijden. De gemeente gaat vastleggen welke auto's precies in de ongewenste milieuklassen vallen. Voor binnenstadbewoners die in een straks verboden auto rijden komt er een regeling om hen te stimuleren een minder vervuilende auto te kopen. Wie toch met een 'verboden auto' in het centrum rijdt, loopt kans op een boete van 200 euro.

    bron ANP