• Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs

 • Plannen Utrecht voor milieuzone voor oude personenauto’s:

 • De gemeente Utrecht is voornemens vanaf 1 januari 2015 een milieuzone in te voeren om ‘oude auto’s’ te weren. Dit betreft auto’s met benzinemotoren ouder dan 12 jaar en dieselmotoren ouder dan 8 jaar. 

  Benzineauto’s ouder dan 12 jaar en diesels ouder dan 
  8 jaar zijn niet bepaald echt oud, want de gemiddelde leeftijd van een Nederlandse auto ligt rond de 10 jaar!
  Deze voorgenomen maatregel treft dan ook zeer veel mensen. Heel normale mensen, dus. Met heel normale auto’s. En daarbinnen de bijzondere groep van klassieker eigenaren, die doorgaans een langjarige speciale band hebben met hun klassieker, en die helemaal niet ervaren als ‘oude auto’ maar als liefdevol gekoesterd en spaarzaam gebruikt mobiel erfgoed.

  Hierin wil men vervuilende auto’s weren, die dagelijks gebruikt worden, en hierdoor de luchtkwaliteit nadelig beïnvloeden. Echter oldtimers vallen ook onder de oude auto’s. De FEHAC maakt zich sterk voor de oldtimers, die hobbymatig gebruikt worden. Hiervan is bekend dat de bijdrage aan de luchtkwaliteit zeer beperkt is.

  Er zijn echter ook oldtimers, die dagelijks gebruikt worden. Deze groep valt niet onder de achterban van de FEHAC. Deze groep vormt een gevaar voor het mobiel erfgoed.

  FEHAC heeft inmiddels contact met de Gemeente Utrecht en de politieke partijen in de Utrechtse gemeenteraad.

  Dit wordt dus nog vervolgd.