• Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs

 • Een nieuw kentekenbewijs voor oldtimer brom- en snorfietsen

  In mei 2016 werd de FEHAC getipt dat het rijden met oldtimer brommers in Amsterdam verboden zou worden. Er komen de laatste tijd steeds meer milieuzones bij, dus de maatregelen in Amsterdam zouden heel goed door andere gemeentes kunnen worden overgenomen. En dan mogen oldtimer brommers bijna nergens meer rijden. Als belangenbehartiger voor oldtimer wegvoertuigen kunnen we dat niet laten gebeuren. Dus is de FEHAC begonnen met het zoeken naar een pragmatische oplossing

  Het eerste resultaat was dat Amsterdam beloofde om de oldtimer bromfietsen toe te laten in het weekend. Maar hoe kon de gemeente dat controleren? Normaal gebeurt dat door het kenteken te checken op de leeftijd van de brommer. Maar een groot deel van de brommers van vóór 2005 hadden dezelfde datum van eerste toelating (DET): 31-08-2005. We noemen dat een systeem-DET.

  De FEHAC heeft toen de RDW gevraagd om die systeem-DET te veranderen in een datum die meer recht doet aan de werkelijke leeftijd van de brommer. Dat kon niet zonder goedkeuring van de directie en van het ministerie van I&W. De FEHAC is toen met beide in gesprek gegaan. Er is gekeken naar wat het werkelijke probleem was: hoe kun je zien of een oldtimer brommer ouder is dan 30 jaar? Het voor iedere oldtimer bromfiets achterhalen van de werkelijke datum waarop die op de weg was gekomen, bleek veel te arbeidsintensief en daarmee te duur. Voor de meeste bromfietsen is het wel mogelijk om te bepalen in welke periode deze voor het eerst op de weg was gekomen. In grote lijnen zijn daarvoor vier data gehanteerd.

  Met deze oplossing legt de RDW vast of een bromfiets ouder is dan 30 jaar. Het is een grote operatie voor de RDW geweest om vóór 1 januari 2018 meer dan 100.000 kentekenkaartjes te maken en te versturen. Deze actie heeft ertoe geleid dat de absurd hoge gemeentelijke leges voor de weekendontheffing inmiddels al naar €10 is verlaagd. De nieuwe systeem-DET doet geen recht aan de werkelijke leeftijd van een brommer maar veel bromfietseigenaren kunnen nu wél met hun oldtimer in het weekend in de milieuzone rijden.   

  30 december 2017