Ware liefhebbers kennen de genoegens: je bewondert het fraaie lijnenspel en de klassieke techniek. Je snuift de geur van een romantisch verleden. En, dat vooral: je geniet van het èchte rijden… Alles kan kloppen in een perfect aangesneden bocht. Of, in mijn geval, de supérieure manier waarop een Citroën CX of GS een glooiende weg gladstrijkt…
Tegenover die genoegens staan nadelen. Als berijder of passagier ontbeer je moderne of zelfs – door de ogen van nu – tamelijk basale veiligheidsvoorzieningen. Je zonder ABS, ESC, airbags of zelfs maar kreukelzone in het moderne verkeer begeven, brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Nieuwe auto’s beschermen hun inzittenden (waaronder uw kinderen of kleinkinderen) en beschikken zelfs over technieken die ongevallen kunnen voorkomen. Innovaties als ‘botsvriendelijke’ neuzen maken nieuwe auto’s ook veiliger voor onze medeweggebruikers. Daarnaast kan zeker niet iedereen de uitlaatgassen of het geronk van de door ons gekoesterde voiture, macchina of classic waarderen…
Het is daarom heel goed dat de FEHAC de FIVA-gids voor het veilig en verantwoordelijk gebruik van klassieke voertuigen heeft vertaald. Het beschikbaar maken van deze brochure is bedoeld om bestuurders nòg bewuster te maken van de noodzaak tot voorzichtig en anticiperend rijden. En hoewel de ware liefhebber zich inderdaad bewust zal zijn van de risico’s, geldt ook voor hen: je bent nooit te oud om te leren.
Dankzij veilig en respectvol rijgedrag en het zo goed mogelijk rekening houden met het milieu kunnen we de nadelen van klassiek rijden verkleinen. En er dus zo lang mogelijk van blijven genieten.
Van harte aanbevolen dus!
Peter van der Knaap
Directeur-bestuurder van SWOV – Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid